Hollósy Pincészet

Hollósy Pince hagyomány és minőség”

A borkészítés mesterségét nagypapámtól és édesapámtól lestem el ezt vegyítettem a mai modern borkészítés kihívásaival. Főbb fajtáink: Zöld veltelini , Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Kékfrankos, Cabernet Franc, Olaszrizling, Kunleány

A Hollósy Pince Hajós Bajai borvidéken, Nemesnádudvaron található. Nemesnádudvaron közel 500 pince van, amelyek a falut körbeölelő 7 pincesorokon helyezkednek el. Az én pincém a Kender pincesoron, régi nevén Vidám soron található. A löszfalba vájt pincéket az 1720-as években idetelepülő svábok vájták ki és ők hozták a szőlő és a bor szeretetét.

A borkészítés mesterségét nagypapámtól és édesapámtól lestem el, ezt vegyítettem a mai modern borkészítés kihívásaival, már 5 évesen szorgosan segédkeztem a szőlőben és a szüreten. A préselésből is kivettem a részem, kis széken állva, hogy felérjem a prést.

Főbb fajtáink: Zöld veltelini, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Kékfrankos, Cabernet Franc, Olaszrizling, Kunleány,

A szőlőt fajtánként szüreteljük és dogozzuk fel. Csak saját termelésű szőlőből készítjük borainkat, ami 1,5 ha-on terül el a falu határában. Hagyományos és reduktív eljárással készítjük borainkat a szőlőfajta függvényében.

A pincém már 1900-as évektől a család tulajdona, amit mindig szépítgetünk, újítgatunk. A lyukpince 20 méter hosszú, ideális 11-13 fokot biztosít télen nyáron a borainknak.

Borkóstolás mellet lehetőség van bográcsos, tárcsalapos és tábortüzes sütésre főzésre is.

Elérhetőség:
Hollósy István   
tel: 06 20 5418550